2015 Martti Hämäläinen palkinto FM, LL, FT Sanna-Kaisa Herukalle

 

Alzheimerin taudin biologisten merkkiaineiden tutkija palkittiin Itä-Suomen lääketiede –tapahtumassa

Pohjois-Savon Lääkäriyhdistys on myöntänyt ansioituneelle nuorelle tutkijalle osoitetun Martti Hämäläinen –tunnustuspalkinnon FM, LL, FT Sanna-Kaisa Herukalle. Palkinto luovutettiin Itä-Suomen lääketiede -tapahtuman avajaisissa 22.9.2015.

Sanna-Kaisa Herukka on mukana useissa kansainvälisissä ja kansallisissa yhteistyöprojekteissa, jotka tutkivat Alzheimerin taudin biologisia merkkiaineita eli biomarkkereita ja varhaisdiagnostiikkaa. Tavoitteena on kehittää uusia Alzheimerin taudin sekä muiden muistisairauksien varhaisdiagnostiikkaa helpottavia biokemiallisia ja kuvantamiseen perustuvia merkkiaineita. Uransa aikana tämä Martti Hämäläinen –palkinnon saaja on julkaissut yli 50 tieteellistä artikkelia arvostetuissa kansainvälisissä tieteellisissä julkaisuissa.

Palkittu Herukka toimii johtajana Itä-Suomen yliopiston aivotutkimusyksikön kliinisessä biomarkkerilaboratoriossa, joka tarjoaa ainoana Suomessa selkäydinnesteen merkkiaineanalyysejä. Sanna-Kaisa Herukka on alusta saakka vastannut laboratorion käytännön toiminnasta, laatujärjestelmästä ja analytiikan ylläpitämisestä oman tutkimustyönsä ohella.

Vuodesta 2010 Herukka on työskennellyt myös Kuopion yliopistollisen sairaalan neurologian klinikassa erikoistuvana lääkärinä.

Poikkitieteellisestä tutkijasta erikoistuvaksi lääkäriksi

Herukka syventyi Alzheimerin taudin selkäydinnesteestä mitattaviin kliinisiin biologisiin merkkiaineisiin jatkoktutkimuksessaan soveltavan biotekniikan alalta. Vuonna 2005 julkaistussa artikkelissa osoitettiin, että selkäydinnesteen biologisia merkkiaineita voidaan käyttää apuna Alzheimerin taudin varhaisessa ja erotusdiagnostiikassa. Yhdessä aiempien tutkimustulosten kanssa tämä artikkeli antoi pohjan kliinisen toiminnan aloittamiselle silloisen Kuopion yliopiston aivotutkimusyksikössä.

Herukan ura jatkui jatkotutkimuksen ja laboratorion johtamisen innoittamana lääketieteen opinnoilla vuonna 2004 ja väitöksellä vuonna 2007. Väitöskirja "Usefulness of cerebrospinal fluid biomarkers in diagnosis of early Alzheimer’s disease" palkittiin Itä-Suomen yliopioston molekyylilääketieteen tutkijakoulun vuoden 2007 parhaana väitöskirjana.

Väitöskirjatyön jälkeen Herukka on jatkanut tutkimustyötään Itä-Suomen yliopiston neurologian yksikössä ensin post doc –tutkijana ja tämän jälkeen projektitutkijana. Herukalla on ohjattavana useita väitöskirjantekijöitä ja lääketieteen syventävien opintojen tekijöitä.

Kollegat luonnehtivat Herukkaa viitseliääksi, auttavaiseksi ja huolelliseksi ja kiittelevät Herukan kyvykkyyttä innovoida poikkitieteellisiä projekteja ja yhdistää kliinistä työtä tieteeseen.